Chinees Republieks porselein

Porselein uit de Chinese republiek

De republiek China (1912-1949) wordt beschouwd als een periode met weinig innovatie binnen de productie van Chinees porselein. Toch zijn er heel wat kwalitatieve Chinese vazen, borden een theepotten geproduceerd tijdens de republiek. Zo is er technisch hoogstaand Chinees porselein gemaakt onder de president Yuan Shikai (1912-1916). Vanaf 1915 riep hij zich uit tot keizer onder de naam Hongxian. De merktekens op het Chinese porselein uit zijn regeerperiode, dragen ook die naam. Hongxian ‘Mark and Period’-porselein illustreert dat er wel degelijk kwalitatief porselein werd geproduceerd in de Chinese republiek. Het keizerlijke porseleinproductiecentrum Jingdezhen was ook terug volop in werking in deze periode, nadat het in de tweede helft van de 19de eeuw vernietigd was geweest.

Dat er geen baanbrekende innovatie was, betekent dus niet dat er geen waardevol Chinees porselein uit de Chinese republiek stamt. Bij een taxatiebepaling worden alle kenmerken van de Chinese vaas, bord of theepot zoals vorm, decoratie, kwaliteit en stempel meegenomen. In de republiek China werden designs uit vroegere periodes, zoals die van Ming- en Qing-porselein vaak geïnterpreteerd naar de nieuwe mode. Het gaat hier niet om kopieën of namaak want de merktekens of stempels op de Chinese vazen, theepotten en borden verwijzen ook echt naar de periode van de Chinese republiek.

Daarnaast werden er echter ook bewuste kopieën gemaakt. De stempels of merktekens worden dan overgenomen vanuit vroegere periode. Toch gaat het ook hier niet noodzakelijk om een bepaalde fraude, maar eerder als een eerbetoon aan de bloeiende porseleinproductie uit de Chinese geschiedenis. Een expert kan bij een waardebepaling het onderscheid maken tussen ‘Mark and Period’ porselein, kwalitatieve citaties en kopieën.

Heeft u een vraag over het herkennen van uw Chinese porselein, of bent u benieuwd naar de taxatiebepaling?
Gratis uw chinese porselein laten taxeren? Aarzel niet en contacteer Antiek HuyzePicart vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak.