Chinese vazen: waardebepalende kenmerken

Chinees porselein is gemaakt in alle periodes, vinden we terug in uiteenlopende vormen, beschilderingen en met verschillende merktekens. De waarde ervan bepalen, is dus niet eenvoudig. Wilt u weten welke kenmerken van antieke Chinese vazen of ander Aziatisch antiek bepalend zijn bij een schatting of een taxatie? Lees dan snel verder!

De leeftijd van het porselein

Eerst en vooral kijken we naar de ouderdom van het Chinees porselein of andere Aziatica. De meeste antieke Chinese vazen in onze regio’s zijn van de periode 1880 tot 1910. De bronzen antieke boeddha’s zijn dan weer een eeuw ouder en dateren meestal van rond 1800. Zoals eerder besproken, heeft de ouderdom niet per se een invloed op de prijs van een antieke Chinese vaas. Ook andere kenmerken van Chinese vazen en ander Chinees porselein spelen een rol.

Beschilderingen, merktekens en vormen

Zo zijn de vorm en de soort beschildering ook belangrijke kenmerken bij het taxeren van antieke Chinese vazen. Bij republieks Chinees porselein zijn bovendien de mythologische elementen van belang. Ook de stempels, handtekeningen en merktekens spelen een rol bij het bepalen van de waarde van een Chinese vaas. Heeft een Chinese vaas van rond 1930 een heel atypische of zeldzame vorm, dan kan deze een hogere prijs hebben dan een veel voorkomende 19e eeuwse vaas. Is een antiek Chinese vaas dan weer gemaakt door een bepaalde kunstenaar, kan dit kenmerk ook weer een hoge invloed hebben bij het taxeren van dergelijk Chinees porselein.

antieke chinese vazen waarde bepalen

Vraag een gratis schatting aan

Heeft u nog Chinese vazen van een erfenis staan en bent u benieuwd of hun kenmerken een grote waarde onthullen? Contacteer Antiek HuyzePicart en nodig onze experts vrijblijvend bij u thuis uit voor het taxeren van uw Chinese vazen.