Chinees Kangxi Porselein

Kangxi (1654-1722) was keizer onder de Chinese Qing-dynastie (1644-1912) van 1661 tot 1722. Zijn heerschappij wordt niet enkel geassocieerd met politieke en economische bloei, maar ook met een florerende culturele periode. Dat kwam ook de productie van Chinese vazen, borden en theepotten ten goede. Kangxi luidde dan ook het einde van de transitieperiode in door de heropleving van het keizerlijke porseleincentrum Jingdezhen. Door de lange regeerperiode van de keizer beslaat het Kangxi-porselein bijgevolg ook een periode van 60 jaar in de geschiedenis. De Kangxi vazen, borden en theepotten zijn daardoor ook zeer divers qua stijl. Onder andere blauw-witte vazen, borden en theepotten komen voor maar ook rood-wit porselein, polychrome en monochrome decoratie kenmerken het Kangxi-porselein.

Qua vormgeving kunnen de Kangxi vazen, borden en theepotten onderverdeeld worden in drie periodes: eerst het wat robuustere porselein uit het einde van de transitieperiode; dan de elegante, rijke decoratie van het midden van de Kangxi-periode en tot slot de subtielere, verfijnde uitwerking die de komst van het Yongzheng-porselein inluidt. Ook de stempels of de merktekens worden soms onderverdeeld in drie groepen. Het vroegere Kangxi-porselein draagt vaak stempels met een dikkere kalligrafie, om over te gaan naar een lossere kalligrafie en tot slot een heel fijne en precieze stempel in de eindperiode.

In de vroege Qing-periode was er ook een tijdlang een verbod op het aanbrengen van keizerlijke merktekens op Chinese vazen, borden en theepotten. Daardoor bracht men alternatieve, figuratieve merktekens aan. Soms werd de ring of cirkel op de bodem van het Chinese porselein waar normaal de kalligrafie-tekens in werden aangebracht, gewoon leeggelaten. Zelf die details kunnen bij een expertise belangrijk zijn in de datering. Een expert kan zo, in samenhang met de stijl en kleur, de taxatie van het porselein bepalen.

Heeft u een vraag over het herkennen van uw Chinese porselein, of bent u benieuwd naar de taxatie?
Gratis uw chinese porselein laten taxeren? Aarzel niet en contacteer Antiek HuyzePicart vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak.