Chinees Qianglung Kienglong Porselein

De Chinese keizer Qianglong (1711-1799) kwam in 1735 aan de macht als keizer van de Qing-dynastie. Zijn lange regeerperiode zal tot 1795 duren. Het tijdens zijn lange heerschappij geproduceerde porselein staat bijgevolg bekend als Qianglong-porselein. Er is echter sprake van een grote continuïteit met de voorgaande periodes.

Zonder een merkteken of stempel is het voor een expert daardoor moeilijk om laat Yongzheng-porselein te onderscheiden van vroeg Qianglong-porselein. Op diezelfde manier is tussen het latere Qianglong-porselein en het daaropvolgende Jiaqing-porselein moeilijk een verschil te zien bij een taxatie. De combinatie van de stempel, de stijl en het materiaal laten de expert toe om te bepalen of het gaat om Qianglong-‘Mark and Period’-porselein. De stijl van de Qianglong-vazen, theepotten en borden is vaak archaïsch van aard. De vormgeving en technieken ontleende men aan voorgaande periodes, al zag men dat allerminst als kopiëren.

De keizer had dan ook een sterke interesse in geschiedenis en antiek in het algemeen. Waar wij vandaag in onze moderne maatschappij creativiteit heel belangrijk achten, getuigde het vroeger van eruditie wanneer je je op hoogstaande kunst uit het verleden baseerde. Naast de terugkeer naar het verleden, kenmerkt de stijl van de Qianglong vazen, theepotten en borden zich door de rijke decoratie. Het ‘famille rose’ pallet blijft erg populair tijdens de Qianglong-periode. Binnen de decoratie werd het driedimensionale effect van de beschilderingen verder doorgedreven.

Heeft u een vraag over het herkennen van uw Chinese vazen en of porselein, of bent u benieuwd naar de taxatie van uw Chinees porselein?
Gratis uw chinese vazen of porselein laten schatten? Aarzel niet en contacteer Antiek Huyze Picart vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak.