Chinees porselein uit de ovens van Dehua | Verkoop HuyzePicart

07/12/2021 Chinees porselein

Naast de keizerlijke porselein kilns in Jingdezhen waren ook andere regio’s in China bekend voor de veelvuldige productie van Chinese porseleinen waren. Een van zulke porselein hoofdsteden was Dehua in de provincie Fujian. Dankzij de aanwezigheid van unieke kaolienklei in de bodem kon in Dehua vanaf de Song-dynastie (960 – 1279) tot op vandaag een lange Chinese porselein traditie vrijwaren.  Tijdens het midden van de 20ste eeuw ontdekten Chinese archeologen in de Fujian-regio meer dan 300 verschillende ovenlocaties die uit de Song-, Yuan-, Ming- en Qing-dynastieën zouden stammen. In tegenstelling tot de productie van Chinese porseleinen vazen onder toezicht van de Chinese keizer in Jingdezhen zouden de ovens in Dehua eerder verschillende kleine familiebedrijfjes geweest zijn. Dankzij de groeiende zeehandel en daaruit volgende export naar Europa wordt de late Ming-periode gezien als de gouden eeuw van Dehua. Naar verluidt zou een van de eerste Chinese porseleinen stukken in Europa een kleine Chinese pot van Qingbai porselein zijn dat door Marco Polo van Dehua naar Europa gebracht was. 

Dankzij de samenstelling van de kaolienklei in de bodem van Dehua zouden minimale vervormingen die normaal tijdens het bakproces plaatsvinden niet optreden waardoor fijne details in de decoratie van een Chinese Dehua vaas of Chinese schotel niet verloren zouden gaan. Ook behouden de Dehua vazen een consistente kleur en toont het ook een zekere doorschijnendheid wanneer in het licht gehouden. Deze kenmerken leenden zich ertoe om in de Dehua-ateliers zeer fijne maar soms ook absoluut virtuose meesterwerken te creëren. De twee bekendste Chinese porseleinsoorten waren Qingbai porseleinen vazen en Qingbai kommen uit de Zuidelijke-Song-periode en de Chinese Blanc de Chine vazen en Blanc de Chine boeddha-beeldjes.  

Chinese vazen afkomstig uit de Dehua-ovens vertonen als een van de weinige Chinese keramieken met een zekere regelmaat merktekens en stempels die voornamelijk naar de pottenbakkers zelf verwezen. Meestal echter bleven de Chinese pottenbakker anoniem waardoor een onderzoek door een taxateur naar de schatting van een Chinese Dehua vaas uit de Ming-periode essentieel om parameters die de kwaliteit van de antieke Chinese vaas aangeven te identificeren. 

Chinees porselein uit de ovens van Dehua