Chinees Wanli en kraakporselein

Kraakporselein is een type van Chinees blauw-en-wit porselein dat geproduceerd werd vanaf de 16de eeuw tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) voor export. Eerst was dit Chinese porselein bestemd voor de Zuidoost-Aziatische markt, later voor de Europese. Aanvankelijk, toen het kraakporselein bestemd was voor de Zuidoost-Aziatische markt, was het Chinees porselein afgestemd op de smaak daar. Later werden de Chinese vazen, borden en theepotten aangepast aan de smaak van de Europese markt. De naam verwijst naar een ‘kraak’, een type Portugees zeilschip dat de stukken Chinees porselein vervoerde naar Europa.

In 1602, het jaar waarin de VOC was opgericht, veroverden de Nederlanden een Portugees schip met 200.000 stukken Chinees exportporselein. Deze Chinese vazen, borden en theepotten werden vervolgens verkocht in Amsterdam en veroorzaakten een sensatie in de Nederlanden. Vanuit de Nederlandse handelspost in het Japanse Hirado, werd het Chinese blauw-en-witte kraakporselein verscheept naar de Nederlanden. De populariteit voor het Chinese porselein in de Nederlanden nam snel toe aan het begin van de 17de eeuw.

Kraakporselein komt ook frequent voor in stilleven antieke schilderijen van oude meesters uit de 17de eeuw. Daarnaast inspireerde het Chinese porselein de Nederlanders voor het maken van hun Delfts aardewerk. Het kraakporselein omvat schotels of borden, kommen en vazen. Binnen de kommen zijn twee types te onderscheiden: een diepe kom zonder rad in Chinese stijl en de zogenaamde ‘klapmuts’. Deze Chinese porseleinen klapmuts heeft een bredere basis en een rand bovenaan en lijkt op een soepkom.

Deze Chinese porseleinen klapmutsen waren enkel bestemd voor export naar Europa, de vorm was nieuw binnen het Chinese porselein. Het kraakporselein kenmerkt zich door de bleke gevarieerde blauwe tinten. De kleur van dit blauw-en-witte porselein is afkomstig van kobalt. De decoratie op de Chinese borden en schotels is meestal opgedeeld in segmenten op de randen, met in het midden een centrale scène. De Chinese vazen, borden en schotels zijn enorm fijn en daardoor ook fragiel door hun dunheid en breekbare randen. Op de onderkant van het Chinese kraakporselein kan een merkteken of stempel aangebracht zijn die de datering bij een waardebepaling vergemakkelijkt.

Kraakporselein werd geproduceerd onder de keizers Wanli (1572- 1620), Taichang (1620), Tianqi (1620-1627) en Chongzhen (1627-1644) van de Ming-dynastie. Bij de val van de Ming-dynastie verminderde de export van kraakporselein. Toch werd er aan het begin van de Qing-dynastie (1644-1912) nog kraakporselein geproduceerd. Een expert kijkt bij een waardebepaling naar de decoratie, de kleur, de stempel of het merkteken en de kwaliteit van het kraakporselein om het in de juiste periode te dateren. Zo kan de Chinese vaas of schotel vervolgens getaxeerd worden. 

Heeft u een vraag over het herkennen van uw Chinese vazen of bent u benieuwd naar de waarde van uw Chinese vazen?
Gratis uw chinese vazen laten schatten? Aarzel niet en contacteer Antiek HuyzePicart vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak.