Perzikbloesem glazuur | Verkoop Expertise Huyze Picart

15/12/2021 Chinees porselein

Het prachtige monochrome ‘perzikbloesem’ glazuur, ook wel ‘peachbloom’, is een van de unieke uitkomsten van de experimenten uit de regeerperiode van keizer Kangxi (1662 – 1722). Andere benamingen voor dit rood-roze glazuurtype zijn ‘appelrood’, ‘bonenrood’ en ‘dronken schoonheid’ naargelang de tinten die in grote verscheidenheid aanwezig zijn. ‘Perzikbloesem’ op Chinese porseleinen vazen slaat op het lichtste rood-roze van de mogelijke kleurschakeringen. Het ‘perzikbloesem’ glazuur geeft door middel van een groene koperoxide, die niet helemaal rood werd tijdens het bakproces, de indruk van rijpend fruit. Soms kon een goede vakman met een sterke beheersing van het koper een groen spikkel-effect bereiken. De techniek van het glazuren en bakken van Chinese porseleinen met ‘perzikbloesem’ glazuur verdween echter weer en bleef lange tijd een mysterie.

Het ‘peachbloom’ glazuur versierde menig decoratieve Kangxi-vazen en Kangxi-schotels maar werd daarnaast ook veelvuldig gebruikt voor kleinere vaten die dienden als bureaubenodigdheden in het atelier van de Chinese geleerde. De kennis van Chinese literatuur, wetenschap en de kunsten uit de voorgaande grootse periodes van de Chinese geschiedenis werden door keizer Kangxi bevorderd om de continuïteit tussen het nieuwe Manchu-regime en voorgangers te vrijwaren en zo het legitieme bewind te bevestigen. Als gevolg nam de waardering van bureauartikelen toe en gingen Chinese waterpotten, Chinese inktpotten en Chinese brushpotten voorzien van het ‘perzikbloesem’ glazuur op zichzelf staande kunstwerken worden.

De verschillende sets van kleine Chinese Kangxi-vaten met ‘peachbloom’ glazuur zijn bij verzamelaars uiteraard zeer gegeerd. Het vinden van een volledige set van bijvoorbeeld acht Chinese bureaubenodigdheden is uiteraard geen makkelijke taak. Ook de kwaliteit van de glazuur en de groene spatten op het blozende rood zijn van belang bij een taxatie door een expert.

Kangxi-porselein: perzikbloesem glazuur