Kangxi, keizer van het Chinees porselein

13/01/2021 Chinees porselein

U hebt een veelkleurige Chinese vaas in uw bezit? Of Chinees porselein dat een dubbele blauwe cirkel als stempel heeft? Grote kans dat het Kangxi porselein is. Wat maakt dit populaire porselein zo bijzonder en waardevol? We leggen het u uit.

 

Renaissance voor Chinees porselein

De Kangxi periode (1662-1722) was een topperiode voor het Chinees porselein. De invloed van keizer Kangxi kan nauwelijks worden overschat. Zijn aantreden in 1662 betekende, na jaren van politieke instabiliteit, het begin van een economische en culturele bloei voor China. Dat was duidelijk te merken aan de productie, de nieuwe technieken en de bijzondere decoratie van Chinees porselein dat later bekend zou worden als Kangxi porselein.

Keizer Kangxi gaf het Chinees porselein weer een eigen gezicht. Sinds het stilvallen van de productie van Wanli porselein na de val van de Ming dynastie in 1644 kende het Chinees porselein jarenlang nauwelijks enige evolutie. Tot keizer Kangxi de renaissance inluidde!

 

Kangxi porselein herkent u zo

Kangxi porselein verschilt in heel wat opzichten van het oudere Wanli porselein. Een overzicht:

  • Nieuwe technieken en beschilderingen werden (her)uitgevonden en verhoogden de kwaliteit en de fijnheid van de Chinese vazen, theepotten, Chinese Kangxi borden en schotels. Sommige motieven werden eerst ontworpen voor porselein uit de keizerlijke ateliers. Veel van deze designs zien we later ook op Kangxi porselein voor commerciële doeleinden.
  • Keizer Kangxi was vooral gefocust op de gebruikte technieken. Zijn zoon en opvolger keizer Yonzheng (van het gelijknamige Yongzheng porselein) had eerder oog voor het esthetische aspect.

Naast de productie van Chinees porselein stimuleerde keizer Kangxi trouwens ook de zijdeproductie en de wetenschappen. Onder zijn bewind werden tal van nieuwe gereedschappen en instrumenten ontwikkeld.

 

Chinees porselein krijgt meer kleur

Kangxi porselein valt vooral op door de combinatie van verschillende kleuren zoals bij Wucai porselein (wucai betekent ‘5 kleuren’). Maar daarnaast werd ook blauw-wit Chinees porselein, monochroom porselein en ‘bleu-poudre’ porselein vervaardigd. Kobaltblauw of ‘bleu-poudre’ porselein draagt daarbij zelden keizerlijke merktekens. In tegenstelling tot het Chinees porselein uit de Ming periode was in de Kangxi dynastie de kleur groen heel populair, vandaar het ‘famille verte’ porselein.

 

Uw Chinees porselein laten schatten?

Wilt u meer weten over Kangxi porselein? Of hebt u enkele porseleinen Chinese vazen uit deze periode geërfd en wilt u ze laten schatten? Aarzel dan niet om AntiekPicart te contacteren voor een vrijblijvende schatting of taxatie.

Kangxi, keizer van het Chinees porselein