Ding waren | Verkoop Expertise HuyzePicart

07/12/2021 Chinees porselein

Tijdens de Chinese Song-dynastie (960 – 1279) werden Chinese porseleinen waren onderverdeeld in categorieën. Ding waren, of Ting waren, behoorden naast Ru-, Guan- en Ge-waren tot een van de ‘vijf grote waren’ uit de Song-dynastie. Ding waren werden vervaardigd in Ding Xian in de provincie Hebei en worden beschouwd als een van de beste Chinese porseleinen die tot dan toe in Noord-China verschenen waren. De productie van Chinese porseleinen vazen en Chinese potten en Chinese kommen in Ding Xian kenden een hoogtepunt tijdens de 11de eeuw maar wanneer de Song-keizers tijdens hun vlucht naar het zuiden de toegang tot de Noordelijke kilns verloren, zouden zij Chinese vazen in Qingbai porselein gaan prefereren tegenover de Ding waren.  

Een Chinese Ding vaas werd gemaakt van de witte pasta van Chinese kaolien en daarna bedekt met een transparant glazuur of een dikke melkachtige slip waardoor de Chinese vaas van ivoor leek te zijn. De glazuur werd op een speciale manier aangebracht door op het lichaam van de Chinese vaas gedruppeld te worden. Die druppels vormden patronen die leken op tranen. Daarnaast werd decoratie, vooral bloemmotieven, ingesneden of met diepdruk gestempeld op de het lichaam van de Chinese porseleinen vaas. Hoewel de witte kleur het meeste gangbaar was voor Chinese Ding vazen, werden soms ook monochrome zwarte of bruine glazuren gebruikt. Vaak worden Chinese Ding borden of Chinese Ding kommen teruggevonden waarbij de rand bedekt is met een metaal-laag, goud of zilver. Dit kwam omdat de Chinese borden en Chinese kommen tijdens het bakken in de ovens zodanig gestapeld werden dat de randen niet geglazuurd konden worden. 

Een deskundige in antiek Chinees porselein kan een Chinese Ding kom herkennen aan de flinterdunne wanden en het daardoor ook zeer lichte gewicht van de Chinese Ding kom. Een ander kenmerk van Chinese Ding porseleinen is dat het slechts licht doorschijnend is en slechts een warm oranje licht doorlaat. Als laatste kan de deskundige tijdens de taxatie ook rekening houden met mogelijke imperfecties zoals de vingerafdrukken die pottenbakker nalieten op de buitenwanden van de voetranden om de waarde van de Chinese Ding kom gepast te kunnen schatten. 

Ding waren