De waarde bepalen van Chinese vazen

Veel mensen contacteren Antiek HuyzePicart om de waarde te bepalen van hun Chinese vazen en ander Aziatisch antiek. Onze jarenlange ervaring maakt van Antiek HuyzePicart een specialist in het schatten en aankopen van Chinese vazen.

Welke factoren spelen een rol?

De waarde van een Chinese vaas wordt bepaald door verschillende factoren. Enerzijds doet de ouderdom van de vaas er natuurlijk toe, maar ook de staat en de kwaliteit van beschildering kunnen bijdragen tot een hogere waarde van uw Chinese vaas. Het is echter geen exacte wetenschap; een 20e-eeuwse vaas van superieure kwaliteit kan bijvoorbeeld meer waard zijn dan een Chinese vaas van 200 jaar oud. Ook een kapotte Ming-vaas kan natuurlijk meer waard zijn dan een 19e-eeuwse Chinese vaas in perfecte staat.

Thema van de beschildering

Ook het thema van de beschildering is belangrijk bij het bepalen van de waarde. Chinese vazen zijn namelijk gemaakt enerzijds voor de eigen Chinese markt, alsook voor de Europese exportmarkt.

Het eerste type van Chinese vazen en porselein zoals theepotten, bowls, schotels en borden noemen wij ‘Chinese Taste’-porselein. De waarde van deze Chinese vazen ligt meestal hoger dan de laatste categorie van Chinees exportporselein. Bij het bepalen van de waarde van Chinese vazen houden we ook rekening met het thema van beschildering. Symbolen, personages of voorstellingen die aansluiten bij de Chinese geschiedenis en vooral mythologie zijn fel gegeerd bij verzamelaars van Chinese vazen en ander Chinees porselein.

Zo is een schotel of bord met een drakendecor in bepaalde gevallen meer waard dan een bord van dezelfde periode met bloemendecor. Bij het late 19e-eeuws en 20e-eeuws porselein zijn er zelfs kunstenaars die Chinese vazen gesigneerd hebben. Gaat het om een bekende artiest, dan kunnen de prijzen van zijn gesigneerde vazen, schotels, theepotten of andere stukken porselein drastisch de hoogte in gaan.

Contacteer de kenner

Bent u in het bezit van een Chinese vaas of een ander stuk Chinees porselein of Aziatisch antiek en bent u benieuwd naar de waarde? Neem dan nog vandaag contact op met Antiek HuyzePicart om de waarde te bepalen van uw Chinese vazen. Bel ons op of stuur ons een mailtje en wij nemen verder contact met u op.

waarde bepalen chinese vazen antiek HuyzePicart