Grote vraag naar Indonesische schilderijen

09/01/2019 indonesische schilderijen

Aziatica is meer dan Chinees porselein, Aziatische kommen of een antieke boeddha. Indonesische schilderijen zijn een al even grote vaste waarde. De laatste jaren zien we zelfs een stijgende vraag naar deze ‘kunst uit de kolonies’.

Rijk koloniaal verleden

Nederland heeft van oudsher een nauwe band met Indonesië. Tijdens de koloniale periode was er een intense uitwisseling van goederen, ook kunstvoorwerpen, tussen Nederlands-Indië en het moederland. Maar ook daarna bleef Indonesische kunst in trek bij Nederlanders. Zo kwamen er tussen 1920 en 1970 heel wat Indonesische schilderijen hier terecht. Antiek Huyzepicart, de specialist in Nederland voor Indonesische antiek, ziet vandaag een opvallende interesse voor Indonesische schilderijen… ook van recentere datum én van de hand van Nederlandse meesters.

Populair bij Hollandse meesters

In de 20ste eeuw, en vroeger, waren heel wat Nederlandse schilders actief in Nederlands-Indonesië. Ze schilderden er vooral portretten en landschapstaferelen. Denken we maar aan de bekende schilders Willem Gerard Hofker, Rudolf Bonnet, Willem Dooyewaard en de Belgische meester Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès. Veel van hun schilderijen hangen nu in oude Nederlandse interieurs of staan op zolder.

Stijgende interesse vanuit Azië

Door de economische bloei in Azië merken we vandaag een grote belangstelling voor dit soort Indonesische schilderijen bij ons vermogend Aziatisch cliënteel. Hebt u in de familie dus nog Balinese schilderijen of Indonesische portretten? Dan is dit een uitstekend moment om ze te laten taxeren. Antiek Huyzepicart is daarbij vooral op zoek naar taferelen van Balinese landschappen, rijstakkers en Indonesische tempels. Maar ook schilderijen uit Nederlands-Indië met Balinese danseressen of een Javaans portret kunt u altijd aanbieden voor gratis taxatie. Van Nederlandse en Belgische schilders zijn wij in het bijzonder op zoek naar werk van Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès, Willem G. Hofker, Rudolf Bonnet, Walter Spies, Charles Sayers, Roland Strasser, Auke Sonnega, Willem Dooyewaard, Miguel Covarrubias en Theo Meier. Ook Indonesische schilders zoals Lee Man Fong, Affandi, Hendra Gunawan, Sindudarsono Sudjojono en Basoeki Abdullah komen voor inkoop in aanmerking.

Contacteer ons voor een gratis taxatie

Hebt u nog oude schilderijen uit Nederlands-Indië of andere Aziatische kunst? Aarzel dan niet om Antiek Huyzepicart te contacteren voor een vrijblijvende afspraak. We vragen steeds om eerst enkele foto’s te mailen. Indien de stukken aan onze aankoopcriteria voldoen, nemen wij contact met u op.

Grote vraag naar Indonesische schilderijen antiek picart