-A +A

Contacteer ons 7 dagen op 7

Hoe herken je een oude Chinese vaas?

29/08/2019 Chinese vazen

Chinese vazen verkopen is een hele kunst. Het vraagt om een geoefend oog van een deskundige antiquair om een oude Chinese vaas (of ander antiek porselein) te herkennen en naar waarde te schatten. Wist u bijvoorbeeld dat Chinees porselein niet altijd een stempel hoeft te hebben om waardevol te zijn?

Het bepalen van de periode en stijl

Chinees porselein is van alle tijden. Elke periode of dynastie (Song, Ming, Qing…) wordt gekenmerkt door een eigen stijl. Toch is het allesbehalve eenvoudig om de precieze leeftijd van bijvoorbeeld een antieke Chinese vaas te bepalen. Stempels of merktekens, stijlkenmerken, typen glazuur; er komen zoveel factoren bij kijken dat alleen het deskundige oordeel van een gespecialiseerde antiquair uitkomst kan bieden. Als antiquair en antiekopkoper, gespecialiseerd in Chinees porselein, licht Antiek HuyzePicart in dit blogbericht een tipje van de sluier op.

De belangrijkste basisregels

Bent u van plan om uw Chinese vazen te verkopen? Houd dan de volgende basisregels in het oog, en u krijgt meteen een goed idee van de verkoopwaarde:

 

  • Als een Chinese vaas gemaakt is in een periode van vóór het jaar 1900, kunt u de vaas als ‘oud’ bestempelen. 
  • Chinese vazen uit de achttiende eeuw (en eerder) zijn een stuk zeldzamer en erg geliefd onder verzamelaars. 
  • Kangxi-porselein heeft verschillende soorten stempels, zoals de dubbele blauwe cirkel en de zes karaktertekens die typerend zijn voor de periode waarin Kangxi keizer van China was. Ook ongestempeld porselein uit de Kangxi-periode (1662-1722) kan zeer waardevol zijn. 
  • Vanaf de achttiende eeuw komen naast karaktertekens ook zegelmerken (gestileerde Chinese karakters in een strak vierkant) voor op Chinees porselein. In eerste instantie werden deze met de hand gemaakt, later werd dit zegelmerk meestal met een rood stempeltje aangebracht. Maar let op: bij oude Chinese vazen uit negentiende eeuw komen ook wel eens keizerlijke zegelmerken uit de zeventiende eeuw voor. Win in dit geval dus altijd advies is van een deskundige antiquair.
  • Hoe zit het nu precies met twintigste-eeuws Chinees porselein? Doorgaans is porselein uit de periode van de Chinese Republiek (1912-1949) en latere periodes niet zo interessant voor verzamelaars. Laat u echter niet ontmoedigen: zo zijn er al stukken uit de jaren ’50 tot de jaren ’80 tegen zeer aantrekkelijke prijzen geveild. Alles hangt af van de kunstenaars die de beschilderingen hebben aangebracht. 
  • Een laatste belangrijke regel: een Chinese vaas zonder stempel is niet automatisch minder waard, net zoals een gestempelde oude Chinese vaas niet altijd meer waard is. Antiek HuyzePicart geeft u hierover graag deskundig advies.

Chinese vazen laten taxeren?

Hebt u nog Chinese kommen, Chinees porselein uit de Yongzheng-periode (1723-1735), een Chinese theepot of ander Chinees servies? Antiek HuyzePicart is een autoriteit als het gaat om taxeren en opkopen van oud Chinees porselein. Aarzel dus niet en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende taxatie bij u thuis.

Hoe herken je een oude Chinese vaas antiek huyze picart