Kanton porselein | Verkoop Expertise Huyze Picart

09/09/2021 Chinees porselein

‘Kanton’ is de Nederlandse benaming voor de havenstad Guangzhou in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Tijdens de Qing-dynastie (1644-1911) waren er in de Guangdong-provincie veel kiln-complexen gevestigd voor de productie van Chinese vazen, borden en theepotten.

Vermoedelijk werd er in deze regio’s al Chinees porselein geproduceerd sinds de Tang-dynastie (618-907). Het Tang-porselein uit Guangdong draagt de overkoepelende naam ‘Kanton aardewerk’. Het gaat om aardewerken vaten en figuren in grijze, rode of donkerbruine kleur. Het glazuur varieert van dik aangebrachte lagen over lichte streken tot gevlekt. Vaak wordt dit Han-porselein uit Kanton verward met het gelijkaardig geglazuurde Yixing aardewerk.

De meerderheid van het in Kanton geproduceerde Chinese porselein dateert echter niet uit de Tang-dynastie, maar uit de Qing-dynastie. Sommige Kanton porseleinen theepotten, vazen en borden dateren ook uit de Ming-dynastie (1368-1644) maar de meerderheid dateert uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Kanton was de enige haven die legaal Chinese goederen mocht exporteren naar Europa. Bijgevolg was Kanton porselein een van de voornaamste types van Chinees exportporselein. Famille rose vazen, borden en theepotten uit de 19de eeuw afkomstig uit Kanton zijn gedecoreerd met vogels, bloemen en insecten. Dit Chinese Kanton porselein wordt ‘Rose Canton’ genoemd wanneer er enkel bloemen, vogels en insecten op voorkomen, ‘Rose Mandarin’ wanneer er ook menselijke figuren zijn op uitgebeeld en ‘Rose Medallion’ wanneer de verschillende decoratieve voorstellingen ingedeeld zijn in panelen. ‘Rose Mandarin’ deed zijn intrede in de late 18de eeuw. ‘Rose Medallion’ vanaf de 19de eeuw.

Om de Kanton vaas, Kanton theepot of het Kanton bord precies te dateren kijkt een expert naar de stempel of het merkteken en naar de bodemrim. Vervolgens kan de expert de waarde van het Chinese porselein vastleggen.

Kenmerken: Kanton porselein