Chinese medaillon-kommen | Verkoop Expertise HuyzePicart

07/12/2021 Chinees antiek

Chinese kommen met een medaillon-decoratie, soms ook wel ‘Peking-kommen’ genoemd, behoren tot een van de variaties op het ‘famille rose’ glazuurpalet uit de Qin (1644 -1911).  De Chinese medaillon-decoratie op Chinese kommen ontstond tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, meer bepaald tijdens de regeerperiode van keizer Jiaqing (1796 – 1820) en kende een hoogtepunt bij de heerschappij van de Daoguang-keizer (1835 – 1850). Deze Chinese 19de-eeuwse medaillon-kommen werden ook veelvuldig geëxporteerd en waren, vooral in Noord-Amerika, zo populair dat ze vandaag nog steeds geproduceerd worden. 

Het essentiële kenmerk van de Chinese ‘Peking-bowls’ is dat ze aan de buitenkant versierd werden in heldere kleuren, geel, licht- en donkerblauw, roze en paars, waarbij vier witte uitsparingen in de vorm van medaillons werden gelaten waarin kleine schilderingen werden geplaatst. De details van de decoratieve schilderijtjes werden soms met verguldsel uitgelicht. De medaillons werden voorzien van een inlijsting van dichte decoratieve bloemenversieringen met fantasievolle details. Naast bloemen waren ook vogels, insecten en fruit zeer geliefd. 

In de antiekwereld worden enkele verschillende termen door elkaar gebruikt om de verschillende soorten Chinese medaillon-bowls van elkaar te onderscheiden. Hierdoor kan verwarring optreden en wordt het onderscheid in de praktijk moeilijker te maken. In essentie kunnen Chinese medaillon-kommen in drie categorieën verdeeld worden waarbij de nuance ligt in de afgebeelde onderwerpen en thema’s. De eerste categorie, Rose Mandarin, beelden enkel mensen, Mandarijnen, in huiselijke of hoofse taferelen af waarbij ook vrijetijdsbesteding centraal stond. Rose Medaillon bowls, de tweede categorie, focust zich meer op de afwisseling tussen mensen en fauna en flora waarbij tuinen en terrassen populaire settings waren voor idyllische taferelen. Als laatste stonden op Rose Kanton kommen enkel natuurtaferelen zonder mensen. Meestal waren vogels, vlinder en bloemen, met name de pioenroos, favoriete keuzes.  

Hoewel deze opdeling van de Chinese medaillon-kommen de specialist bij het taxeren al heel wat richtlijnen kunnen geven om de Chinese ‘Peking-bowl’ naar waarde te schatten blijft datering en correcte identificatie geen sinecure. Op antiek Chinees ‘famille rose’ porselein dat voor export bestemd was werden meestal geen merktekens of stempels aangebracht. Wanneer er toch een merkteken gevonden wordt kan dit aangeven dat de Chinese kom in kwestie mogelijk een vervalsing is of simpelweg van latere datum is. De mooiste en oudste antieke Chinese porseleinen-medaillon stukken kan een specialist eventueel herkennen aan de verfaccenten in bladgoud, de subtiele kleurvariaties typisch voor de 19de eeuw en de conditie waarin de Chinese kom zich in bevindt. 

Chinese medaillon-kommen