Indonesische schilderijen taxeren en verkopen

Indonesische kunst zit weer in de lift. Indonesische schilderijen uit de 19de eeuw en jonger halen vandaag op veilingen mooie opbrengsten. Tijd om uw oude Indonesische schilderen te laten taxeren en te verkopen? Als expert Indonesisch antiek en opkoper Indonesische schilderijen geven we u graag het nodige advies. Maar eerst wat meer over Indonesische kunst.

De romantische periode

De moderne Indonesische kunst ontwikkelt zich in de koloniale periode door de intense contacten met het Westen. Zo komt tot bloei in de 19de eeuw wanneer kunstenaars als Raden Saleh zich in Europa de westerse schildertechnieken komen eigen maken. Eenmaal terug in hun geboorteland schilderen ze de typische Sawah landschappen met vulkanen, exotische markten en Balinese naakten. Deze oude Indonesische schilderijen zijn vandaag bij verzamelaars erg in trek.

Maar het zijn lang niet alleen lokale kunstenaars die in deze periode Indonesische schilderijen produceren. De Mooi Indië stroming verzamelt een keur aan schilders uit Indonesië én Europa, zoals Abdullah Suryosubroto, Willem Gerard Hofker, Roland Strasser en Ernest Dezentje. Dit kransje kunstenaars kent aan het eind van 19de en in het begin van de 20ste eeuw bijzonder veel succes met hun ‘romantiserende’ en nostalgische Indonesische schilderijen. De laatste jaren liggen de Mooi Indië-kunstenaars goed in de markt. Naast een grote vraag naar Indonesische kunst van de genoemde namen is er ook een stijgende vraag naar Indonesische schilderijen van Rudolf Bonnet, Walter Spies en Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès, die op Bali woonden en werkten.

Nationalistische Indonesische kunst

In het begin van de vorige eeuw groeide het nationaal bewustzijn en ontstond een zoektocht naar Indonesische kunst met een eigen, niet-Westers karakter. De belangrijkste vertegenwoordigers van deze stroming richtten in 1938 de eerste Indonesische schildersvereniging Persagi (Persatuan Ahli-Ahli Gambar Indonesia) op. Het belang daarvan nam af tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Indonesië bezet werd door Japan (1942-1945). In die tijd nam het culturele departement van de politieke organisatie Putera (Pusat Tenaga Rakyat) de fakkel over, met bekende namen als Affandi en Sudjono.

Na de onafhankelijkheid in 1945 ontwikkelen zich binnen de Indonesische kunst verschillende stromingen vanuit onder andere het Institut Teknologi Bandung (ITB) in Bandung, de Akademi Seni Rupa Indonesia (ASRI) in Jogjakarta en het Institut Kesenian Jakarta (IKJ) te Jakarta. Respect voor de traditie en een drang naar moderniteit zetten afwisselend de toon en zullen het aanzicht van de Indonesische kunst vanaf de jaren 1950 bepalen.

Indonesische schilderijen laten taxeren

Bent u in het bezit van een Indonesisch schilderij en wilt u weten hoeveel het waard is met het oog op een eventuele verkoop? Contacteer dan Antiek HuyzePicart en mail ons enkele foto’s van uw kunstobject. Voldoen de ingezonden foto’s aan onze inkoopcriteria, dan maken we graag en vrijblijvend een afspraak voor een taxatie Indonesisch antiek bij u aan huis, zonder verdere kosten of verplichtingen.

  • Gratis schatting

    Gratis schatting

  • Jarenlange ervaring

    Jarenlange ervaring

  • Vrijblijvend bezoek

    Vrijblijvend bezoek aan huis

  • Correcte prijzen

    Correcte prijzen

Door de jarenlange expertise van Antiek HuyzePicart op de Aziatische kunstmarkt kunnen wij eenvoudig inspelen op de vraag van onze Indonesische vermogende klanten. Hebt u thuis nog een schilderij van een rijstakker met hutten in Bali, een portret van een Javaan, een schilderij van een Balinese danseres of een Indonesisch marktzicht? Antiek HuyzePicart taxeert uw schilderijen uit voormalig Nederlands-Indië en koopt ze op voor hoge bedragen. Stuur ons vandaag nog enkele foto’s toe. Als uw Indonesische en Balinese schilderijen aan onze voorwaarden voldoen, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op voor een vrijblijvende en gratis taxatie.